Heliko bakterija - ima li rešenja u prirodi?

Heliko bakterija je takav tip bakterije koji se tako dobro skriva, da najčešće osobe koje pate od nje dugo nisu ni svesne toga. Svet nije znao za heliko bakteriju sve do 1982. godine, a naučnici koji su je otkrili dobili su jednu od najznačajnijih nagrada, Nobelovu nagradu. 
Heliko bakterija obitava u donjem delu želuca i može da oslobodi amonijak iz ureje što joj omogućava da opstane u vrlo kiseloj sredini kakva je sredina želuca, zbog takve kiselosti se upravo i mislilo da tu ne može preživeti nijedan organizam, pa su se sve teorije koje su govorile suprotno godinama odbacivane, sve do 1982. godine.


Međutim, danas znamo za postojanje heliko bakterije, ali i za simptome i probleme koje ona može napraviti u organizmu, kao i za njenu upornost. Lečenje se uvek sprovodi u konsultaciji sa lekarom, a mi vam u nastavku teksta pišemo o tome šta još iz prirode možete iskoristiti kako biste pomogli lečenje heliko bakterije. 

Šta možemo iskoristiti iz prirode i svoje kuhinje za eliminisanje heliko bakterije iz organizma?

Med

Med, kao drevni lekoviti melem koji je dobar za brojne probleme, dobar je i za heliko bakteriju jer je prirodni antibiotik i odličan protivnik u borbi sa mikroorganizmima. Jedna do dve kašike dnevno je dovoljno. Ukoliko ne volite da jedete sirovi med, možete uvek staviti u čašu vode, čaja ili mleka, ali pazite da tečnost ne bude vrela jer ćete ubiti vredne sastojke iz meda. 

Brokoli


Tačnije izdanci brokolija zanačajni su u borbi protiv heliko bakterije jer sadrže komponentu sulforafan koji ublažava upalu sluzokože želuca i druge prateće infekcije. 

Kupus


Sok od sirovog kupusa je takođe odavno poznato u narodnoj medicini. Kupus je jedan od naboljih izvora vitamina C iz prirode. Mnogi smatraju da je bolji izbor od suplemenata koji su dobijeni hemijskim putem, dok kupus namirnica koju svaka prodavnica i pijaca ima je u izobilju bogata ovim vitaminom. Zato kupus treba uvrstiti u svoju ishranu koji, ne samo što je dobar izvor vitamina C, nego je i dobar za varenje, olakšava tegobe i doprinosi svima koji imaju probleme sa lenjim crevima ili imaju heliko bakteriju ili kandidu. Da bi vam bilo ukusnije pravite sok od kupusa u kombinaciji sa jabukama i šargarepom. Ovo je svakako vrlo zdrav napitak i mogu ga konzumirati svi.

Mleko i kurkuma


Ova kombinacija mleka i kurkume je vrlo interesantna, ali većini ne tako prijatna. Tačno je da nije preterano ukusna, ali ima svoje kvalitativne prednosti. Začin kurkuma ima antivirusna i antibakterijska svojstva, znatno poboljšava imunitet, te ga svakako treba uvrstiti u svoju ishranu, kao i u ishranu onih koji se bore sa heliko bakterijom. Kurkuma je dobra za funkcionisanje mozga, za pamćenje i srce, kao i u borbi protiv virusa i bakterija. Ukoliko vas mleko nadima pokušajte sa kiselim mlekom ili jogurtom, na kraju krajeva u čaši tople vode dodajte jednu kašičicu kurkume u prahu. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Upotreba boje za beton

Renoviranje kafića i ušteda uz pomoć stovarišta za prkos konkurenciji