Top 5: Najpopularnija biljna ulja koja koristimo u ishrani
Veoma često se
vodi polemika o značaju i korišćenju bijnih ulja u ishrani. Mišljenja su
podeljena, jedni smatraju da su zdrava, jedni da nisu. Često smo u dilemi koje
ulje da uvrstimo u naš jelovnik i kako da ga koristimo. Danas postoji mnogo
vrsta ulja i teško je odlučiti se za ono najbolje. U jednom se svi slažu:
hladno ceđena ulja su zdravija, jer postupkom proivodnje ne gube svoja korisna
svojstva i zadržavaju sve važne vitamine, minerale i ostale zdrave sastojke.
Suncokretovo ulje
Ovo ulje je unajširoj upotrebi u našoj ishrani. Dobija se ceđenjem semena suncokreta na više
načina. Hladno ceđeno ulje zadržava dosta hranljivih materija. Ono snižava
visok krvni pritisak, nivo holesterola u krvi, pomaže kod reumatskih tegoba, sadrži
mnoštvo vitamna, minerala... Dobrog je ukusa, dok se rafinisano ulje dobija
ceđenjem na visokoj tempraturi i u tom procesu izgubi dosta svojih vrednosti.
Pristupačna mu je cena, pa je iz tog razloga i najviše prisutno na našoj
svakodnevnoj trpezi. Može se koristiti za kuvanje, prženje, prelivanje salata.
Laneno ulje
Lan je veoma
korisna biljka. Pomaže zdravlju srca i krvnih sudova, veoma je bogat omega 3
masnim kiselinama, tako da smanjuje nivo
lošeg holesterola. Može da se koristi na različite načine, dodavanjem celog ili
mlevenog semena u obroke ili kao ulje. Laneno ulje se preporučuje svima, a
naročito trudnicama, jer sadrži masnoće potrebne za izgradnju mozga. Deluje
antikancerogeno i laksativno. Ima blagotvorno dejstvo na ceo organizam. Koristi
se dosta i u kozmetici za spravljanje raznih preparata za kožu i kosu.
Kokosovo ulje
Jedno od najzdravijih ulja je kokosovo ulje. Posebno je značajno hladno ceđeno ekstra
devičansko ulje, a postoji još i rafinisano. Bogato je vitaminima, naročito
vitaminom E, zasićenim masnim
kiselinama. Deluje vrlo pozitivno na kožu, kosu, nokte, kao i na
celokupno zdravlje organizma. Njime je moguće izbeliti zube, osvežiti dah,
izlečiti određene promene na koži. Koristi se za masažu celog tela, nije masno,
koža ga lako upija neostavljajući trag, hidrira i neguje kožu. Ulazi u sastav
mnogih kozmetičkih preparata, a sve se više koristi kao dodatak jelima.
Prijatnog je mirisa. Na nižoj temperaturi postaje čvrsto te je pre upotrebe
potrebno ga blago zagrejati.
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je
i hrana i lek. Ima široku primenu u kulinarstvu, ali i u kozmetici. Od davnina
su poznata njegova lekovita svojstva. Dobija se procesom ceđenja plodova
masline. I ovde se koriste različite metode za dobijanje ulja, te imamo
rafinisano i nerafinisano ulje. Maslinovo ulje ima višestruku primenu kod
mnogih bolesti, kao što su snižavanje visokog krvnog pritiska, lečenje žuči,
dijabetesa, čireva i mnogih drugih. Prijatno je za kožu, sprečava pojavu bora,
koristi se za čišćenje lica, hrani kosu, nokte. Korisno je i kao zaštita od
sunca.
Palmino ulje
Ovo ulje ima
neutralan ukus. Ima veoma veliku primenu u prehrambenoj industriji kao dodatak
konditorskim proizvodima, margarinima, pecivima,... Iako ga ne kupujete, svakodnevno
ga unosite u organizam upravo putem industrijske hrane. Pogodno je za prženje.
Sadrži visok nivo vitamina A, D i E. Palmino ulje je veoma zdravo, ali je
istovremeno i kalorično, pa treba voditi računa o količini koju unosimo u
organizam.
I ovo ulje ima dosta veliku primenu u kozmetici. Nalazi se u kremama, šamponima, sapunima, regeneratorima i drugim proizvodima namenjenim lepoti i higijeni.
Коментари
Постави коментар